Kapcsolat

Freestylefoci bemutatók egyeztetése, partnerkapcsolatok kialakítása!

 Rendkívüli, elkápráztató műsort szeretne? Kellene valami, ami feldobja a rendezvényét? Esetleg van egy jó terméke, amit szeretne eladni?

A Magyarfreestylefoci az, ami ebben segítő lábat nyújt! 

 Freestylefoci bemutató felsőfokon. Országos hálózatunknak köszönhetően bárhol, bármikor!

A siker már a miénk, legyen az Öné is!

Elérhetőség

E-mail: office@magyarfreestylefoci.hu

Megosztás

Freestylefoci

Freestyle Foci

 A sportág teljesen eltér a hagyományos, ismert nagypályás futballtól. Legközelebbi foci „rokona” a futsal. A sport a foci elemeken át a zsonglőrmutatványokig mindent magába foglal. A Freestyle, mint szabad stílus, amely azt jelenti, hogy lényegében akármit csinálhatsz a labdával.

A sport 4 fő ágra tagolható:

 • Low-Air body: ezek azok a trükkök, amelyek többségében mindig lábbal a levegőbe tartjuk a labdát, és különféle látványos mozdulatokat hajtunk végre a labda körül (legismertebb trükk az atw (around the world) azaz a világkör);
 • Upper body: felső testtel tartjuk levegőben a labdát, fontos, hogy itt nem a fejelgetésről van szó, hanem a felső test illetve a fejen való labdaegyensúlyozásról.
 • Sitting: ülve tartjuk levegőben a labdát, vagy különböző általában talpon, sípcsonton tartjuk meg a labdát;
 • Groundmoves: A freestyle foci azon sportága, melynek a legnagyobb köze van a nagypályás, de inkább a kispályás focihoz (futsal). Tulajdonképpen cselek egymás után lévő sorozata.


Történelem: 

 A sportág történelme nem nyúlik vissza nagyon az időben. Bár pontos időpontot nehéz lenne mondani, de nagy valószínűséggel, 10-20 évvel ezelőttire tehetőek azok a momentumok, melyek a sportág máig töretlen sikeréhez vezettek. Egyes elméletek szerint, a legendás targentin klasszis, Diego Maradonától, mások szerint a holland utcákon tartott Street fociból vagy brazil tengerparti fociból indult útjára a sport. Valószínűleg ezeknek keveredéséből alakult ki a freestyle foci. A sportág valódi áttörésének ideje 2003-ra tehető, amikor a marokkói születésű, holland Soufiane Touzani első videója elkészült, amit máig az egyik legismertebb és legjobb videónak tekintenek. A mai sportolók többsége - állítása szerint - e videó hatására kezdett el freestyle-ozni. Hatalmas löketnek számított a freestyle életében továbbá, hogy a sportszergyártó cégek is felkarolták egy-egy nevesebb labdarúgóval (Ronaldinho, Edgar Davids) a sportot, így az emberek a különböző reklámok által szerezhettek róla tudomást.

Magyarországi megjelenése 2004-2005-re tehető, melynek népszerűsítésében nagy szerepet játszott Németh Ádám, aki 2004 és 2012 között töltötte be az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület www.freestylefoci.hu elnöki posztját, hiszen meglátta a pénzt a tevékenységben, de miután már nem volt benne pénz abbahagyta a www.freestylefoci.hu weboldal szerkesztését, sőt ráadásul még a www.freestylefoci.hu domain névért magas összegeket kért a többi sportolótól ezzel megakadályozva karrierjüket. Teljes elnöksége alatt, 7 versenyt rendezett, több tíz találkozót és ő általa nyert területet a freestylefoci sport a piacon. Mielőtt lemondott elnöki posztjáról, és a www.freestylefoci.hu weboldalról azelőtt megrövidetette anyagilag az LV Sport sportszerforgalmazó céget, a cég tulajdonosának elmondása alapján. Nem ez volt az első ilyen eset ahol Németh Ádám pénz kapcsán szóba jött hanem a korábba nmeghírdetett esemény a www.freestylefoci.hu-n is be volt jelentve Master Of The Game néven, ahol Sűrü Fx Tamás versenyen való szereplése idejére Amsterdamban rábízta pénztárcáját Németh Ádámra, aki miután egyéb lopások is történtek a rendezvényen le ellenőrizte Fx pénztárcáját. Az ellenőrzés után Németh Ádám megkérdezte Fx-et, hogy az Ő pénztárcája volt e nála, mintha nem tudta volna, amit üresen adott vissza Fx-nek ráadásul még gratulált neki, és természetesen nem térítette vissza a vállalt felelősségért a kárt. A hazautazásra Németh Ádám kölcsön adott Sűrü Tamásnak és Karászi Rolandnak egy kis pénzt, hogy a vonattal haza tudjanak utazni, amit a két sportoló később visszafizetett. Persze, nagyobb dolgot nem tudott volna elérni Németh Ádám a piacon sem Karászi Rocco Roland, és Sűrü Fx Tamás, az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület www.freestylefoci.hu szintén alapító tagjai nélkül, akik jelenleg is az egyedüli világklasszisok a férfiak között, hiszen Ők képesek Magyarországot érdemben képviselni. Említésre méltó Sűrü Fx Tamás 2006-os világbajnoki helyezése, amely szintén nagy lökést adott a sport hazai ismertségének, és a www.freestylefoci.hu, Első Magyar Freestyle Foci Egyesületnek majd később Karászi Rocco Roland is megerősítette ezt Brazíliában, szintén világbajnoki helyezéssel. 

Versenyek:

Red Bull Street Style(RBSS) Elődje a Red Bull Réacccion volt,amit Közép-A,merikában tartottak meg. Az első RBSS versenyt 2008-ban rendezték meg,a Brazíliai Sao Paulo-ban. A világbajnokság előtt minden országban kvalifikációs versenyeket rendeznek,hogy eldőljön kik vesznek részt a világbajnokságon. A döntőig a francia Sean és a japán Yosuke vett rész,ahol Sean nyert. Itt egy magyar versenyző, Karászi Roland "Rocco" képviselte hazánkat és ért el negyedik helyet. 2009-ben Sűrü Fx Tamás győzte le egész Magyarországot, aki ekkor már nem volt tagja az Első Magyar Freestyle Foci Egyesületnek, www.freestylefoci.hu. 2010-ben Fokvárosban rendezték meg a versenyt,ahol Azun nyert. Itt is részt vett egy magyar, Sűrü Fx Tamás előzetes 2009-es győzelme okán, aki a legjobb 16 versenyző között végzett. 2012-ben ismét Rocco képviselte hazánkat, de ugyan ebben az évben Szász Kitti megnyerte a női VB-t, illetve ezt megismételte 2013-ban is.

Masters Of The Game(MOTG) Egy freestyle foci és panna verseny. Az első MOTG-t Amszterdamban(2006)rendezték meg,amit John Farnworth nyert meg Mr Woo ellen. A harmadik helyen a magyar Sűrü Tamás Fx fedőnéven elterjedt freestyler végzett. Ez volt az a bajnoki cím amit az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület www.freestylefoci.hu kihasznált anyagi haszonszerzés céljából még mielőtt Sűrü Fx Tamás megelégelve ezt a kihasználást kilépett az egyesületből, és létrehozta saját országos szervezetét (www.magyarfreestylefoci.hu) a más kilépett sportolókkal karöltve. Amivel véget vetettek a Sport Agency kft. menedzsercég www.sportagency.hu 50%-os nagyságú kizsákmányolásának is, akik napjainkban is magas pénzeket kérnek silány minőségű, a megmaradt lelkes amatőrökből álló játékosok után. 2011-ben Abu Dzabiban rendezték meg,ahol Kovács Péter " Petike" elnyerte az amatőr világbajnoki címet.

HFC1: Hungarian Freestyle Champs: Szárligeten 2010. március 6-án megrendezett Magyar verseny Száron, amelyet Potyinho nyert Milcsi ellen, a 3. helyezett Kalna Dávid lett, 4. HK.

Intersport Freestyle Foci Kupa: 2010 nyarán a 2010-es Foci VB döntőjére rendezett verseny, amelyet Karászi Roland 'Rocco' nyert, Bibe lett a 2. míg Milcsi a 3.

HFC2: 2010 december 4-én a versenyt Szárligeten rendezték meg, Kovács Péter "Petike" nyerte meg, Mettz ellen, a 3. helyezett Milcsi lett, 4. Lippi.

Decathlon Freestyle Football Cup: 2011. július 16-án került megrendezésre. Első helyet Kvartam csípte el, a másodikat Fx, a 3. helyezett Kálna Dávid.

Hungarian Freestyle Football Online Competition (HFFOC): 2011 szeptemberében meghirdetett, két hónapot felölelő, on-line videós verseny 1. helyezettje Kálna Dávid, 2.Kállai Csaba, 3. Jedi István.

HFC3: 2013. március 5. Szárligeten 2013. március 5-án megrendezett Magyar verseny, amelyet Mathaus nyert Djota (CRO) ellen, a 3. helyezett Kersche (AUS), 4. Pongi

Zamárdi OB: 2013. augusztus 27. 1. Szilárd 2. TG 3. Titusz

Trükkök:

Ma már szinte megszámolhatatlan mennyiségű trükk létezik, valószínűleg további rengeteg fog születni a közel jövőben, a sportág nagymértékű fejlődése miatt. Hogy, hogyan keletkeztek kezdetben a trükkök, hogyan alakultak ki, nem tudni. Valószínűleg jó néhány trükk a footbagból jött át a freestyle fociba (néhány trükknél még a nevek is megegyeznek. A sportág fejlődésével új trükkök születtek melynek neveit a kreálóitól kapta. A trükkök nevét általában rövidítve, mozaikszóként használjuk.

Alaptrükkök

- Foot stall (a lábfejen tartod meg a labdát) - Neck stall (nyakadban törzsedet megdöntve tartod meg a labdát) - Head stall (talán a leghíresebb mindegyik közül, vagy az orrnyergeden vagy pedig a homlokodon egyensúlyozol a labdával) - Shoulder stall (vállon tartod meg a labdát, fejed segítségével korrigálhatsz) - Chest stall (mellkason tartod meg a labdát) - Nose stall (orrod hegyével tartod egyensúlyban a labdát) - Lip stall (szádon tartod meg a labdát) - Side-Head stall (a halántékodon tartod meg a labdát) - Shin stall (sípcsontodon tartod egyensúlyban a labdát, ezt főként ülve, de állva is lehet csinálni) - Toe stall (lábujjadon tartod meg a labdát)

Low-air body trükkök

Itt oly sok trükk lenne, hogy ezt nehéz lenne mind leírni, így csak párat említek meg. Fontos tudnivalók hozzá: (ezek nem trükkök csupán jelzők) -Inside: Ez azt jelenti, hogy a labdát befele kerülöd -Outside: Ez azt jelenti, hogy a labdát kifele kerülöd -Reverse: Az eredeti kerülés ellentétét jelenti, általában inside-ból lesz outside -Alternative: Ez azt jelenti, h ellentétes lábbal kerülöd meg a labdát, mint amivel elkezded a trükköt (fontos, hogy az alap trükköknél az atw alternatívban htw nem pedig aatw!!!) -Opposite: ellentétes, általában mi ezt a gyengébbik lábnak hívjuk -Half: fél kerülést jelent -NT: no touch: érintés nélkül, tehát két trükk között nincsen érintés -Combo (Kombó): Trükkök egymás utáni sorozata, például 2 atw egymás után, ahol nem dekázunk a két trükk között

Alaptrükkök

-ATW: Teljes nevén Around The World azaz világkör, tévesen villámkörként is emlegetik de kevésbé elterjedtebb neve a Davids kör is. A legelső alaptrükkök egyike, amit a freestyleosok elsajátíthatnak. Deákázás közben vagy footstallból azonos lábbal megkerülöd a labdát

-HTW: Teljes nevén Hop The World. A dolog nyitja, hogy a labdát felrúgva, a másik, az addig támaszkodó lábunkkal kerüljük meg.

-CROSSOVER: Többféle változata ismert, a labdát tulajdon képen keresztezést jelent a trükk, hiszen a lábaid között keresztbe rúgod fel a labdát.

-HALF ATW: Ez a trükk tulajdonképpen ugyan az, mint gy atw, itt is ugyan úgy azzal a lábaddal kerülsz, amelyikkel tartod a labdát, DE itt nem ugyanazzal, hanem a másik lábaddal érsz bele.

Az utóbbi trükköket nem nehéz elsajátítani, körülbelül pár hetet, max 1-2 hónapot vesz igénybe, de ez kórtól és hozzáállástól, testfelépítéstől is függ.

Haladó trükkök

TATW: Az egyik legkedveltebb trükk. Nevét egy híres freestyle focistáról, Soufiane Touzaniról kapta (Touzani Around The World), hiszen ő csinálta meg legelőször. Tulajdonképpen egy outside atw és egy crossover összeolvasásából született. Az atw után, a másik lábunk alatt is felrúgjuk a labdát, így tulajdon képen mindkét lábunkkal „átrepüljük” a labdát. Ezt a legnehezebb sajnos megérteni, először jó ha fejben összeáll a trükk. Ez a trükk a low-air szinte alapja. Aki komolyan szeretne ezzel foglalkozni, annak ezt kell elsajátítania mindenekelőtt. Ha inside atw-vel csináljuk, a trükk neve MATW (Micthy Around The World) Ugyanúgy létezik belőlük Alternative változat is, azt ATATW és AMATW-nak hívják, ez csak annyiban különbözük, hogy atw helyett htw-t csinálunk.

AATW: Ezt is egy híres freestyler csinálta meg először Abbas Farid, Ez a trükk egy reverse crossover és egy inside atw összeolvadása, Ez a trükk a tatw megfordítása. Először a labdát egyik lábaddal felrúgjuk, míg a másikkal kifele megkerüljük, majd rögtön azzal a lábbal amelyikkel felrúgtuk beleérünk és megkerüljük befele. Kifele is létezik a trükk, ha outside atw-vel csináljuk

LATW: Ez is egy híres trükk, hívják Dupla atw-nek is. Palle csinálta meg először, de Lemmens találta ki, így lett Lemmens ATW. A trükk 2 atw érintés nélküli összekapcsolása, a labdát ugyanazzal a lábbal kétszer kell megkerülni amelyikkel felrúgjuk a levegőbe. Lehet befele és kifele is csinálni. Ebből is létezik Alternative (alatw) de össze lehet őket kepcsolni a tatw-val vagy matw-val (ltatw és lmatw) vagy abbas atw-val (laatw)

HTATW és HMATW: Ezt a két trükköt Hommie találta ki, erre utal a H betű a trükk elején. a trükk egy half atw és egy htw-ből áll érintés nélkül. a HTATW a legegyszerűbb minden dupla kerülős trükk közül. Tulajdonképpen egy tatw ugrással, ahol a crossover inside htw-vé válik. A trükk körülbelül olyan, mintha páros lábbal átugranánk a labdát. Azzal a lábbal kerülünk amelyikkel felrúgjuk a labdát. A HMATW ugyan ez, csak az első kerülés befele történik. Ezekből is léteznek Alternative változatok AHMATW és AHTATW.

Nehéz trükkök

-Ezeket a trükköket már csak azért írom ide, mert a freestyle legtetejét képviselik egyelőre, több éves gyakorlás után tanulhatóak meg

-PATW: A legelső hármas kerülés a Földön. Palle csinálta meg először, és ezért kapta a Palle Atw nevet, a trükk 3 atw érintés nélküli megkerülése.

-SKALA ATW és ELDO ATW: 2. illetve 4. 3-as kerülés a Földön. A Skala atw-t Szymon Kalski csinálta meg először és testvéréről Skala-ról kapta a nevét, a trükk 3 kerülésből áll, először kezdő lábbal kifele, majd másik lábbal befele végül kezdő lábbal befele. Az Eldo atw-t először Kacper Rykis csinálta meg, aki egy lengyel rapperről kapta nevét (ELDO). A trükk ugyan az mint "testvére" A Skala atw, csak itt az első kerülés is befele történik.

-HTLATW: 3-as kerülések közül talán a legkönnyebb, ez egy Htatw amelynél a htw helyett alatw-t csinálunk tehát egyik lábbal kifele kerülünk egyet, míg a másikkal kettőt befele. Legelőször Pawel Skóra csinálta meg, akihez talán a világ legtöbb trükkje fűződik low-airben.

Upperbody trükkök

- Tulajdonképpen a fenn említett stallokból állnak. Itt is léteznek kombók, amelyek stallok egymás után való megcsinálásából állnak. Fontos, hogy ne használjuk a kezünket. Híres Upper trükkök például az atm (Around The Moon), ahol neckstallból a fejeddel kell megkerülni a labdát, ennek is van dupla variációja amely a Latm (Luki Around The Moon). Illetve létezik a 360 amely neck stall-bal shoulder stall-chest stall-jobb shoulder stall-neck stall kombo, tehát a labda a törzsed körül megy körbe. A Helikopter is egy népszerű trükk a labdát a fejeden tartod meg, de gy, hogy eközben a labda pörög. Illetve léteznek az úgynevezett ROLL-ok.

Sitting trükkök

-Shin Stall: Sípcsontos tartod meg a labdát (létezik side shinstall is, amely jóval nehezebb ennél)

-Sole Stall és Sole Juggle: Talpadon tartod meg a labdát, illetve a talpadon dekázol. Magyarország ebből világrekorder. Csima Pongrác több mint 1 órán át dekázott talpon.

-Itt nem nagyon léteznek atw-k és hasonló mozdulatok, inkább a crossoverek befele és kifele, illetve az úgynevezett X-crossok amelyeknél a lábad keresztbe van, míg a másikkal dekázol. -Sittingben inkább a kreativitás a fontos, itt van talán a legnagyobb szabadsága a freestylernek, szinte akármit csinálhat a labdával.

Leghíresebb külföldi sportolók

 • Azun (Norvégia)
 • Daniel Rooseboom (Hollandia)
 • John Farnworth (Anglia)
 • Kamalio Ev (Dél-Afrika)
 • Nam The Man (Írország)
 • Palle (Svédország)
 • Sean (Franciao.)
 • Skora (Lengyelország)
 • Touzani (Hollandia)
 • Yosuke Yokota (Japán)

Leghíresebb magyar sportolók

 • Adam182 (Németh Ádám, volt freestylefoci szövetségi elnök)
 • TG (Tóth Gábor) (Nem hivatalos ATW (világkör) világrekorder, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Elnök, www.freestylefoci.hu, 2013 magyar Sick3 1. helyezett)
 • Kitti (Szász Kitti) ( 1. helyezett 2011 Prága Világbajnokság, 1. helyezett RBSS 2012, 2013 Világbajnokság, 2szeres magyar női bajnok, 2013 Európa-bajnok)
 • Petike (Kovács Péter) (1. helyezett 2011. Dubai MOTG világbajnokság, Magyar bajnok 2010)
 • Rocco (Karászi Roland) (4. helyezett 2008 RBSS világbajnokság Sao Paolo, 2009 Prága Sick3 1. helyezett, 2x magyar RBSS bajnok, Intersport Cup 1. helyezett, 2012 Prága Sick3 1. helyezett)
 • Fx (Sűrü Tamás) (Masters Of The Game 2006 3. helyezett világbajnokság, 2007-es magyar bajnok, 2009 magyar RBSS 1. helyezett, 2009 Streetmasters Amsterdam első helyezett, 2009 Streetmasters Amersfoort első helyezett. www.magyarfreestylefoci.hu)
 • Lippi (Lipták Zoltán, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu, a magyar freestyle közösség, élet szerkesztője)
 • Kvartam (Kvárta Mátyás) (Magyar Bajnok 2011, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • Valentino (Tarcsi Bálint, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • Bibe (Bibók Balázs, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • Hajagos Máté (Mathaus, 2013 Magyar Bajnok, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • Lacinho (Laczik László, www.magyarfreestylefoci.hu)
 • Potyinho (Fábry Pál) (Magyar Bajnok 2010, 2009 Online Verseny 1. helyezett)
 • Hamvay Szilárd (Magyar Bajnok 2013, 2013 Magyar Leghosszabb Kombó 1. helyezett, 2012 HOS Online Verseny 1. helyezett, Nem hivatalos PATW világrekorder)
 • Jedinho (Jedi István, 2013 magyar Sick3 1. helyezett)
 • Milcsi (Szabó Milán, 2010 Online Verseny 1. helyezett)
 • Mickey (Mudri Miklós, 2010 Online Verseny 1. helyezett
 • Kálna Dávid (2011. Online Verseny 1. helyezett))
 • Mettz (Buday Mátyás)
 • Nodika (Keresztesi Róbert)
 • Tomso (Mészáros Tamás, 2013. Magyar Sick Three 3. helyezett, Első Magyar Freestyle Foci Egyesület Tagja, www.freestylefoci.hu)
 • HK (Horváth Kevin, 2008 Online Verseny 1. helyezett)
 • Mumin (Badenszki Márk)